В об'єктиві Black-white ultras
21 січня 2008
В сезоні 2005-2006 луганська "Зоря" повернулась до вищої ліги і з цього часу підтримка на їх трибунах почала різко прибавляти в якості і кількості. Для Black-white ultras досить хороша підтримка на виїздах не є проблемою, не кажучи вже про домашні ігри, тому сьогодні в об'єктиві саме BWU. Відповіді давав один з молодих представників луганського фан-сектору.

- представся будь-ласка. хто ти, що ти, як довго ходиш на фан-сектор Зорі?

- Ігор. 18 років, Студент. На фан-секторі вже два роки.

- ти входиш до якоїсь банди чи так, сам по собі?

- у нас немає окремих банд, але самим по собі себе назвати не можу точно.

- розкажи тоді про Black-white ultras, якщо це не угрупування, то що ж тоді?

- BWU - це узагальнена назва сектору. Історія двіжу починається в 1985 році, коли був пробитий перший виїзд, куди саме не пам'ятаю, десь в область.

- скільки чоловік регулярно збирається на фан-секторі кожен матч?

- 100-150

- а яке відношення мають коти до Луганська? Це щось означає, чи просто клуб сам обрав собі такого талісмана?

- є у нас так звані інтернет-фанати, якось на гостьовій вони підняли до обговорення тему талісмана футбольного клубу, бо надивились усіляких клоунів, які бігають розважають кузьму на стадіоні) Керівництво клубу підтримало ідею, почалось голосування на офіційному сайті, і з цього сезону з'явився цей кіт. чому кіт я і сам не можу зрозуміти )) Потім ці інтернет-фани навіть об'єднались для підтримки Зорі, зробили банер, розтяжку, назвались Wild Cats. До нас вони не мають жодного відношення. ггг))))) вони навіть виїзда не пробивають, в основному там люди далеко не молоді.

- ти за 2 роки вже тверезо можеш оцінити зміни на секторі, як було тоді, що змінилось, чи є якийсь рух вперед?

- звісно, прийшовши на сектор два роки тому, нас було біля 30-40 людей, більшість з них старики, нас не було чутно абсолютно. Одним із кроків вперед став вихід Зорі у вищу лігу, на секторі почалось з'являтись молоде покоління. Почали працювати над знищенням дудок. Перед кожним матчем розклеювали листівки проти цих "музичних" інструментів. Кількість в принципі з кожним матчем зростає, але, нажаль, все це обмежується фанатінням, дуже мало людей щось намагаються зробити, занадто маленька ініціативна група.

- ну я думаю це не тільки у вас така проблема, кожен движ на це страждає. Є певний поділ на ультрас і хуліганів? чи всі приймають участь і там і там.

- поділу немає, всі разом на одному секторі. І взагалі, ОФ у нас мало розвинуто. Сподіваюсь, все ще попереду.

- як у вас з квитками і допомогою від клубу? автобуси на виїзди чи ще щось?

- починаючи з вихода у вищу лігу, клуб нам виділяє безкоштовні абонементи на кожне коло. Але щодо другого кола цього сезону поки що невпевнений. Клуб виділяє кузбаси, на яких ми ІНОДІ ПОВЕРТАЄМОСЬ з виїздів. Завжди намагаємось їздити своїм ходом. Після того, як спалили три фаєри в Охтирці, клуб почав організовувати виїзди кузбасами платно, чому ми зраділи, тому, що на басах возять кого-завгодно, в основному кузьму. Тепер їх стане на виїздах менше, і підтримка має бути більш злагоджена. В принципі, стосунки більш-менш нормальні.

- а скільки виїздів ти відкатав у цьому сезоні?

- в цьому сезоні йду на золотий. на відміну від минулого, коли я пропустив лише один виїзд.

- ого, це ж десь 20-25 матчів за рік, за збірну ж мабуть теж катаєш...

- ну давай порахуєм. За сезон 15 виїздів на чемпіонат. 1+/-2 на кубок... за збірну катав тільки домашні ігри, за минулий рік пробив всі чотири. Дуже зрадів календарю, ціллю тепер є не тільки домашні ігри збірної, а й виїзди в Білорусь, Казахстан і Хорватію. А домашки взагалі тепер буде набагато легше катати, Донецьк, Дніпропетровськ і Харків набагато ближче за Київ.

- а як рідні відносяться до постійної відсутності вдома? чи вже звикли?

- вже звикли. Доки молодий - треба гуляти, відпочивати, відриватись на повну. потім не буде часу на це.

- а який виїзд запамятався найбільше? І ще, який матч в цьому році накращий по суппорту був у Зорі?

- ну всі виїзди запам'ятовуються по-своєму. можу виділити Львів півтори роки тому, Сімферополь, коли влітку ночували на південному узбережжі, стрибки з Хортиці в Запоріжжі, Охтирка.... ну в принципі про кожен виїзд є багато чого розказати. Кращий матч по супорту Зоря - Динамо.

- як думаєш, Євро-2012 це крок в сторону розвитку підтримки на трибунах, чи навпаки негативне явище для фанатизму?

- цікаве питання. з одного боку, приємно, що країна розвинеться в багатьох напрямках, а от щодо фанатизму - це негатив. Повний негатив. Мені згадалась стаття, опублікована про 2012 рік у тебе на сайті. Там величезна доля правди... Коротше кажучи, Against Modern Football!

- ну що ж, дуже приємно було поспілкуватись, бажаю розвитку вашому движу...

- дуже дякую.