Малюємо велике полотно балонами
18 квітня 2008
Статті про те, як виготовити щось своїми силами з'являються на сайті не дуже часто, або просто їх ніхто не пише, або ж просто не хоче ділитись власним досвідом. Великі банери у нас переважно малюються емаллю, яка довше сохне, воняє і потребує всяких розчинників, валиків і пензликів, в той час як в Європі переважна більшість полотен давно вже створюється балонами.

Сьогоднішня стаття про банер проти побоїщ фанів в Харкові і Львові з зображенням бика і півня в міліцейській формі і підписом: "11.04.08, 06.04.08 - Може вже досить? нас все одно не здолати!", який кияни підняли в матчі з Таврією. Для банеру було куплено 40 м тканини, звичайна біла підкладочна тканина, одна з самих дешевих, брали на оптовому складі, тому коштувала вона по 2,89 за м.п. Зшиті 4 полоси утворили полотно 6х10 м. макет робився в Adobe Illustrator, відтрасовані картинки з мультику були дороблені, домалювали карательний інструмент півню, погони фуражки, з корови зробили бика, шляхом заміни вим'я на чоловічий половий орган... але цей елемент так і не з'явився на тканині, в самому кінці роботи одностайним рішенням вирішили заради сміху домалювати бику білі стрінги.



Так от, трохи відійшов від теми, на макет нанесли написи і сітку, до речі сітку зробили не стандартні 1х1 м а 1х1,5, оскільки ширина рулонів тканини 1,5 м. В перший день за 2 з гаком години було нанесено олівцем сітку і верхній напис. Як виявилось - нанесення напису олівцем було найскладнішим завданням.



Для банеру купили 17 балонів фарби, самі дешеві, по 8 грн. Ще 3 хороших балони було в запасі. Як з'ясувалось згодом цього виявилось більш ніж достатньо, десь 7-8 балонів лишились нерозпакованими і ще чекають свого часу. Через те, що балони були дешеві, виявилось що кепи на них не підходять і довелось малювати тими насадками, що були в комплекті. Фарба виправдала свою дешевизну - балони малювало ривками і нерівномірно, що не могло не дратувати, але свою пряму задачу - фарбувати - виконували.



Полотно малювалось в день матчу, отже кількість часу була дуже обмеженою, всього 6 годин. Але в 10 ранку нас зібралось лише двоє, інші обіцяли під'їхати пізніше. Малювати фігури олівцем не було часу, тож малювалось все це діло таким чином: обирається прямокутник на макеті, наприклад, де має бути вухо, злегка олівцем наноситься лише вухо, і одразу ж фарбується балоном, потім наступні елементи таким же чином. Поступово окремі елементи почали перетворюватись у малюнок, що не могло не радувати. По суті з двома великими фігурами справилась одна людина, інші ж займались літерами.



Напис виявився непростою і марудною задачею - сильний вітер трохи здував фарбу і виходило не чітко. Тому спочатку обклеювали літери малярною лентою і обкладали по боках газетою, а коли лента закінчилась - звичайним скотчем. Нерівності підправлялись білим балоном...



Загалом справились рівно за 6 годин і одразу ж потащили все це діло на стадіон. До вашої уваги невеличке відео усіх етапів виготовлення полотна...