110-та річниця буковинського футболу
02 червня 2011
12 травня, у Краєзнавчому музеї в Чернівцях відкрилася виставка, яка присвячена 110-їй річниці буковинського футболу. Згідно з архівними даними, як писав Василь Миколайович, футбол на Буковину завезли австрійці на початку минулого століття. Перший футбольний клуб, заснований на базі Чернівецького університету на початку 1901 р., називався «Ян». Команда спочатку вивчала правила і проводила тренування біля річки Прут, де нині стадіон «Мальва». Уже 12 травня 1901 р. у Чернівцях на стадіоні біля річки Прут (тобто теперішній стадіон «Мальва») відбувся перший футбольний матч на Буковині, в якому зустрілися команди «Ян» і «Січ» (аматорський клуб).

Дана "затія" виношувалась цілий рік Авангардом - фанатським рухом Буковини, почали складати план дій, збирати матеріали, здзвонюватись з людьми, клубами, чиновниками, тощо. Про організацію виставки було проінформавано багато людей, але виявили бажання небагато, склалось враження, що це нікому не потрібно крім жовто-чорних фанатів, які люблять свій клуб. Саме більше здивувало, що у нашій федерації про таку дату навіть не знають.

Експонати на самій виставці було виставлено і організовано за 2,5 дні небайдужими людьми та людьми з музею. На виставці зібрано та представлено матеріали про головну футбольну команду краю «Буковина» (Чернівці), футзальний клуб «Меркурій» (Чернівці), аматорські колективи «Малик» (Дорошівці), «Підгір'я» (Сторожинець) та «Агрос», «Велавче» (Коритне). Окрема частина виставки присвячена буковинському фан-руху.

У відкритті виставки взяли участь в.о. міського голови, секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин (це був сюрприз для всіх), депутат Чернівецької міської ради Георгій Ходоровський, генеральний директор ФСК «Буковина» Микола Клим, ветерани буковинського футболу, екс – гравець одеського «Чорноморця» та чернівецького «Авангарду» Віктор Осадчук, колишній тренер чернівецького «Авангарду» Павло Сочнєв, директор музею Олена Петрівна Затуловська, PR-менеджер ФК "Меркурій" (Чернівці) Віталій Ружецький. Виставка буде доповнюватись все новими і новими експонатами.



В матчі з армянським Титаном фанати Буковини вирішили відзначити цю пам’ятну дату на трибунах. На вихід команди по середені сектору розгорнулося полотно із зображенням сокола на м'ячі (без сумніву ідеальним був би варіант повної картинки м'яча, але...). Срібний Сокіл, який зображений на фоні державного прапору, являється частиною гербу області (його геральдичне зображення було знайдене при археологічних розкопках в урочищі Замчище, що на правому березі Дністра). З обох боків полотно доповнили розтяжки з датами - 1901 та 2011. На перилах сектору розташували текстовик із слідуючим змістом: "110 років буковинському футболу".



А зовсім недавно виставку відвідали гравці ФСК «Буковина» на чолі з головним тренером Вадимом Зайцем. Під час відвідин виставки голкіпер «Буковини» Олександр Чурілов зазначив: «Хочу подякувати нашим вболівальникам, які організували цю виставку. Мені було цікаво ознайомитися з історією чернівецької команди. Зокрема, побачив фото голкіпера (Володимира Нікітіна – авт.), який раніше грав у нашому клубі. У Донецьку є музей «Шахтаря». Однак, у командах, яких я виступав до приїзду в Чернівці, подібних виставок не організовувалося». У свою чергу, наймолодший гравець ФСК «Буковини», 16 – річний Юрій Головачук сказав: «Дуже добре те, що в Чернівцях організували таку виставку. Ми отримали інформацію про те, які футболісти виступали в нашій команді. Мене особливо зацікавив той факт, що свого часу буковинці посідали у вищій лізі друге місце після київського «Динамо».

«Наш клуб не міг залишитися осторонь проведення цієї виставки. У нас виступають футболісти, які народилися в різних куточках нашої держави. Ми хотіли того, щоби хлопці ознайомилися зі славною історією чернівецького клубу», - сказав головний тренер ФСК «Буковини» Вадим Заяць.