Анжи - Зеніт 0:1 (24.07.2011) Чемпіонат Росії. Тур 17
27 липня 2011
Пітерські фанати знову приїхали підтримати "Зеніт" в те місце, де не діють ніякі закони Росії. Не залишати команду без підтримки - це принцип. Ось і на цю гру в Махачкалі зібралося близько 300 чоловік, включаючи 160 фанатів, які прилетіли на чартері з Петербурга в день матчу.

Вже за день до гри основних складів кавказькі "любителі футболу" по місту вицепляли групки по 2-3 людини в зенітівській символіці. Нападали жорстко, намагалися відібрати атрибутику і кричали, що пітерці - фашисти. Трохи спокійніше пройшов день матчу, до тих пір, поки гості не зібралися неподалік від стадіону, щоб пройти до свого сектору проходом, як це роблять завжди. Чим ближче вони були до арени "Анжи", тим більша ненависть виходила з боку місцевих жителів.

На вході на сектор відразу звертало на себе увагу те, що він був спільним і для кавказьких "любителів" і для гостей. Охорону і обшук здійснювали незрозумілі люди в одязі різних охоронних підприємств і оперативники МВС, з видимим задоволенням розганяючи перед входом людей розрядами електрошокера. Багатьом знадобилося 40-50 хвилин, щоб увійти на гостьовий сектор через тисняву з місцевими.

На секторі ситуація була не краща. Місцеві поліцейські, іноді просто ігноруючи свого начальника, а іноді і навпаки - за його наказом, регулярно відкривали хвіртку, що відокремлює від гостьового сусідній сектор. Протягом години служба безпеки клубу і делегат матчу просили перекрити хвіртки, але цього не відбувалося, по гостьовому сектору постійно ходили туди-сюди групи у символіці "Анжи" і без неї, неодмінно залишаючи різні коментарі на адресу пітерців. Весь цей час на секторі перебували представники «Дикої дивізії» виконуючи відомі тільки їм функції. Помітивши банер "ФК Зеніт" на тлі імперського прапора, що пробив не один десяток виїздів, вони почали умовляти міліціонерів його зняти, злякавшись зробити це самостійно. Незрозуміло, на яких підставах це мало статися - і гості, природно, банер знімати відмовилися і попросили прибрати чужих уболівальників з сектора, але цього так само не відбулося.

Поняття "безпеки" в Махачкалі не існує - місцеві "любителі футболу" обіймалися з усіма міліціонерами, ігнорувати прохання, і знову і знову намагалися пролізти до банеру, навіть коли вже матч розпочався. Здавалося, що для проходження на стадіон і для безперешкодного переміщення по ньому, не потрібна акредитація або хоча б квиток. Досить просто назвати співробітника братом чи просто сказати, що являєшся чиїмось родичем або знайомим. У якийсь момент на сектор пройшла чергова порція місцевих і почала демонструвати провокаційні жести в бік гостей, їх відштовхнули і тоді вперед рвонулися ті самі оперативники. Особливо завзято працювали кийками саме приватні охоронці, натягнувши на обличчя чорні маски. Банери та свої позиції пітерцям вдалося відстояти. З навколишніх секторів полетіли монети, запальнички, на що дагестанці-охоронці в "буферній зоні" тільки посміхалися і замахувалися дубинами на всіх гостей, хто наближався до грат.

Шиза йшла нон-стопом на підтримку "Зеніту", незважаючи на образливі заряди з сусіднього сектора, особливо старалося угруповання "Північні Орли". Їм відповіли тільки на ідіотський банер "Помни историю - бей фашистов" зарядом "Город-герой Ленинград", явно поставивши їх у глухий кут новими для них пізнаннями в історії. А далі була ще одна сутичка з місцевими "охоронцями", другий тайм і довгоочікуваний гол Кержакова.

Вони ніби цього тільки й чекали. Після забитого м'яча команда підбігла до гостьового сектору, щоб розділити радість від голу. У цей момент на решітку з боку поля заліз омонівець і почав лупити дубиною по головах і руках. Тут же до зенітівського банеру рвонувся місцевий міліціонер і почав відв'язувати його і сусідні банери. Коли на захист прапорів почали підходити фанати, це послужило сигналом до атаки всім, хто стояв у нижній частині сектора - і поліцейським, і ОМОНу.

Такої жорсткої і розлючено зачистки, коли людей буквально утрамбовували в сектор, добиваючи лежачих палицями і електрошокерами, ми не бачили дуже давно. Деяких за ноги стягували в підтрибунне приміщення, де люди піддавалися жорстокому побиттю. Пресували палицями і через грати навіть ті самі охоронці з "буферної зони". Крові і розбитих голів було просто море, але місцевих "дроворубів" це не зупиняло, вони немов озвіріли і за щось відігравалися.

Тим не менш, гостям вдалося відбити і забрати свої банери. Побачивши відбувається жерсть, до сектору підійшла майже вся команда, але до них тут же кинувся командир ОМОНу з шокером наперевіс і криком "Ідіть грайте, у нас тут свої справи". Співробітники ОМОНу взялися відштовхувати гравців від сектора. Кержакову, проте, вдалося підійти до грат і передати хлопцю, який стікав кров'ю, свою другу футболку, щоб той зміг хоч чимось витерти рану. Через деякий час матч продовжився. Апогеєм всього дійства можна вважати момент, коли в самий розпал побиття, один з місцевих дістав травматичний пістолет і зробив два постріли(!) Через хвіртку з кута сектора. Одягнений він був у цивільне.

Місцеві продовжували біснуватися і ніхто і не думав їх заспокоювати. У гостьовий сектор летіли вже шматки крісел, дрібні камені, все підряд. Співробітники з «буферної зони» із задоволенням відвантажували весь дріб'язок з кишень і передавали сусідам по сектору для більшого свавілля. Гості не дивлячись ні на що шизіли на славу "Зеніта", що виводило місцевих ще більше. Після фінального свистка вся команда без винятків підійшла до трибуни, а пітерці, взявшись за руки, привітали своїх хлопців. А трохи пізніше на сектор зовні стадіону полетів просто град каміння. Приїжджі, як могли, закривалися уламками крісел, але людям все одно пробили декілька голів.

Після гри фани Зеніту більше години провели на секторі - поліція нічого не могла зробити з натовпом місцевих. 21 людину з Пітера пов'язали під час замісу і на виході з сектору. Решту же частиною - тих, хто відлітав на чартері - вивезли в аеропорт околицями міста, частково - у готель - вікна в цьому автобусі були розбиті каменями місцевих. Частини залишилися в місцевому відділенні. До полудня всіх хлопців випустили і вони вибралися з Махачкали.

Вся атмосфера навколо гри, беззаконня на секторі і повна відсутність якоїсь системи забезпечення порядку або координації людей на секторі між собою переконали нас в тому, що в цьому регіоні не можна проводити спортивні змагання. Будь-яка складна ситуація призводить до того, що місцеві починають діяти як звикли - за поняттями і по беззаконню. Тим більше вони знають - всі футбольні чиновники апріорі за них, а будь-які приїжджі фанати - расисти і фашисти, яких зроблять винуватими при будь-якому розкладі. Мова йде не про міфічні "расистських" банани, а про справжнісінькі пробиті голови і зламані кінцівки - але хіба це цікаво РФС і РФПЛ? Адже ми всі знаємо - електрошоком б'ють і будуть продовжувати бити фанатів для їхньої ж безпеки...

Прохід Зеніту



Сектори Анжи



Сектор Зеніту