Білорусь - Україна 0:2 (09.10.2014) Відбір до Євро-2016
11 жовтня 2014
Виїзд на матч другого туру відбіркового циклу до Євро-2016 до Борисову став по-своєму незабутнім ще задовго до початку гри. Білоруські митники не захотіли пропускати через кордон багатьох українських ультрас, деяким взагалі ставили у паспорт відмітку про заборону в’їжджати на територію Білорусі. Більшості фанатів причину заборони на в’їзд так і не пояснили, хоча деяким так і казали: "Звертайтесь до посольства Російської Федерації за роз’ясненнями" (у країн Митного союзу зараз спільний кордон, тобто якщо вас забанили в Росії, в Білорусь вас теж не пустять). За наявною у нашого сайту інформацією, білоруські митники керувались саме української базою даних фанатів при винесенні своїх рішень, причому деякі забанені фанати рік тому спокійно їздили до цієї країни і жодних проблем із законом ні в Росії, ні в Білорусі не мали. Висновки робіть самі. До речі, якщо прикордонник поставив штамп у внутрішній український паспорт (а були і такі випадки), то такий паспорт вважається недійсним.

Перед матчем основних команд відбувся поєдинок фанатів, в якому впевнено перемогли господарі - втомлені українці, промариновані всю ніч на кордоні, програли з розгромним рахунком 1:8. Але до гри на Борисов-Арені дістались не всі - хлопці повідомляють про випадки затримання фанатів працівниками КДБ в Мінську та депортацію до України. Зокрема, і за розклейку стікерів. Зайти на стадіон було теж веселим атракціоном - більшість українців простояли в черзі більше години. Кияни підготували банер із зображенням Михайла Жизневського і написом "Герою слава!", але, схоже, на територію стадіону його так і не пустили...

Незважаючи на ретельну перевірку білоруською міліцією всіх банерів та атрибутики, гостьовий сектор Борисов-Арени був оформлений досить пристойно – трибуни були традиційно прикрашені національними прапорами та символікою міст усієї країни. На самій грі атмосфера практично нічим не відрізнялася від матчів чемпіонату України – єдність, підтримка та братерство. Білоруси ще раз усім довели, хто є справжніми братами українського народу та на чию підтримку можна розраховувати у найскладніші часи. Хоча, здається, усі питання з цього приводу відпали ще під час подій узимку… Білоруські фанати ще на початку гри виконали «Воїнів світла», а потім влаштували перекличку «Слава Україні – Героям слава» з гостьовим сектором. Українці не залишилися у боргу та зарядили «Жыве Беларусь», після чого на Борисов-Арені залунало «Разам назаўжды» у виконанні обох секторів. Окремо слід відзначити чудовий банер, розгорнутий на секторі Білорусі, на якому було написано білоруською: "Принципова гра, але і зустріч братів!"

Події на полі розвивалися не дуже динамічно, тому не дивно, що увага глядачів поступово переходила на фанатів. А от на трибунах було зовсім не нудно – білоруси та українці спільно виконали традиційну пісню про путіна та разом зігрілися під «Хто не скаче, той москаль». Невелика частина білоруської кузьми іноді намагалася освистати переклички, але це їй не вдавалося – сили та кількість були зовсім нерівними.

Мабуть, за такої атмосфери на трибунах нічийний результат був би найбільш доречним, але наприкінці гри нашим хлопцям (не без допомоги господарів) все ж вдалося забити два м’ячі та здобути перші очки у цьому відбірковому циклі. Втім, з фінальним свистком пригоди фанатів у Білорусі не закінчилися: після матчу місцева міліція та КДБ затримали близько 40 людей, серед яких було 14 українців. Офіційна причина затримання – нецензурна лайка в громадському місці. Зрозуміло, що таку реакцію спричинили патріотичні заряди, пісні про путіна та футболки з написами «Слава Україні», «Жыве Беларусь».

Наших хлопців покарали штрафом (близько $200), деякі отримали до 5-10 діб арешту, але згодом, після втручання у справу МЗС України та консула, усіх затриманих відпустили. Сталось це ввечері п’ятниці, і зараз вони вже повертаються додому та готуються до матчу з Македонією, який пройде на «Арені Львів» у неділю, 12 жовтня. Втім, КДБ не відпускає просто так - вже біля білорусько-українського кордону прямо в полі машину із вже звільненими українцями зупили правоохоронці, і ОМОН пройшовся дубцями по їх спинах. Деталі інциденту зараз уточнюються.

Сектор фанатів Білорусі:



Сектор українських фанатів: