Чи буде Росія дивитися футбол: як ультрас борються з УЄФА за Крим
21 листопада 2014
Півтори сотні київських ультрас увечері 20 листопада розшукували для розмови президента УЄФА Мішеля Платіні. Першим пунктом програми була Адміністрація президента, де мала відбутися зустріч футбольного функціонера з Петром Порошенком. Існував і "план Б" – вболівальники через свої канали довідались, у якому готелі зупинився Платіні, і не відкидали варіанта навідатися до нього в гості.

Предмет для розмови відомий – клуби окупованого Росією Криму, порушуючи всі правила, почали грати в російських лігах. УЄФА не лише не застосувала санкцій до російського футболу через ці порушення, а й педалює тему "розвитку футболу у Криму незалежно від політичної ситуації", тобто пропонує закрити очі на поглинання кримських клубів російським чемпіонатом.

INSIDER поспілкувався з уболівальниками, які взяли на себе роботу українських футбольних структур, розділив із ними "вечір пошуку Платіні" та став свідком несподіваної зустрічі з Петром Порошенком, який вирішив поспілкуватися з активістами перед переговорами з президентом УЄФА.

- Декілька днів тому нам повідомили інсайдерську інформацію про візит Мішеля Платіні в Україну, - розповідає Костянтин Федоров із формації "Друзі "Динамо". - На сайті УЄФА, попри те, що візити перших осіб організації там, як правило, анонсують і розписують заздалегідь, даних про це не було. Тож ми чекали на підтвердження. Дочекалися лише сьогодні й організовували акцію в авральному режимі. Окрім того, підготували й інформаційну складову.



Днями на товариській грі збірних України та Литви з’явився банер “UEFA: We care about Russia”. На відміну від банерів із зображеннями ватажків терористів, які спокійно вивішують російські вболівальники, доволі цивілізований напис про щиру турботу за Росію заборонений на матчах під егідою УЄФА.

- Позбігались одразу стюарди на центральний сектор через цей банер. Хлопці якось "відмахались", потім передали на ультрас-сектор, там він і висів, - розповідає Євген Щелкунов із "Друзів "Динамо".

Удень 20 листопада ультрас поширили також звернення до Петра Порошенка, в якому описали проблеми проросійської, на їхню думку, політики УЄФА та попросили президента не приймати пропозицій УЄФА, які суперечать національним інтересам України.

Увечері вболівальники не тільки отримали підтвердження того, що Платіні в Києві, а й дізналися час і місце його зустрічі з Порошенком, а також назву готелю, в якому функціонер зупинився.

- Іще цікавий момент: сьогодні ввечері на провідному інформаційному ресурсі вийшла фейкова новина про те, що зустріч має відбутися нібито 21 листопада, тобто завтра. Я переконаний: хтось намагався зробити так, аби нашу акцію скасували. Зайве підтвердження – дзвінки організаторам акції від деяких футбольних посадовців із наполегливими рекомендаціями "не лізти не в свою справу". Телефони довелося відключити, аби цього не слухати, - розповідає Щелкунов.



В екстреному порядку вболівальники оголосили збір небайдужих, які хочуть узяти участь у акції. Ситуація ускладнювалася через те, що прямо говорити про свою мету хлопці не хотіли – напередодні річниці Майдану, ще й знаючи гарячу вдачу вболівальників, їхні наміри могли неправильно витлумачити силовики. Крім того, не встигли подати заявку на проведення акції. Але, на щастя, непорозумінь вдалось уникнути, і невдовзі після 21:00 фанати вирушили до Банкової. Перед цим старші твердо пояснюють присутнім, що жодна петарда не повинна вибухнути ні дорогою, ні біля самої АП.

- Людей, як для такого раптового і несподіваного для всіх заходу, зібралося немало, близько 150 осіб, - розповів представник ультрас Артем Худолєєв. – Взяли участь в акції і хлопці з Криму. Більшість активних уболівальників півострова, особливо з числа "засвічених", які потрапили під пильне око спецслужб, були змушені виїхати з Криму відразу після його окупації. Дехто намагався протриматися довше, але безуспішно. Ми сконтактували з кримчанами, повідомили про наш задум, і вони зголосилися взяти участь.

Хлопці розгорнули банер "Сімферополь", його привезли ультрас із півострова, які стали вимушеними біженцями. Деякі їхні кримські побратими воюють за Україну у складі Збройних сил, Військово-морських сил і в добровольчих батальйонах.

- Кримські клуби, які грали в чемпіонаті України, після окупації ліквідували як юридичних осіб, натомість створили нові. Але при цьому емблеми ці "нові" клуби залишили старі. Тобто така цікава позиція: щоб юридично вони нібито не мали стосунку до українських клубів, але на символічному рівні оголосити себе правонаступником цих команд, їх історій і здобутків, - пояснює Артем Худолєєв.

Більшість гравців, які грали за "Таврію", "Севастополь" та інші клуби, тепер грають за інші українські команди. В російському чемпіонаті грають маловідомі представники Криму, переважно новенькі.



- "Севастополь" зараз називається СКЧФ – "Спортивний клуб Чорноморського флоту". Грають, умовно кажучи, в п’ятій лізі російській, - підсумовує здобутки "перефарбованих" команд Артем.

Один з організаторів тим часом, поспілкувавшись із міліціонером біля АП, задоволено посміхається.

- Каже, мовляв, та треба ви йому, не вийде він до вас. Отже, Платіні таки тут. Ще якби сказали, що тут немає нікого, то поїхали б до готелю, а так будемо чекати.

Уболівальники також попросили, аби чиновники з Адміністрації посприяли їхній зустрічі з президентом УЄФА, коли той прибуде на зустріч.

- У нас до нього лише два запитання. Перше - чи визнає він як посадова особа Крим територією України. І якщо так – то де санкції за участь кримських клубів у російському чемпіонаті без дозволу української сторони? - розповідає Щелкунов.

Ультрас переконані, що проросійська, на їхню думку, - позиція УЄФА має фінансове пояснення.

- Спонсором УЄФА є "Газпром". Окрім того, ширяться чутки, що фірма однієї з вкрай високих посадових осіб у футбольному світі отримала шалене замовлення на будівництво від російської сторони, - пояснює Костянтин Федоров. Він переконаний – футбольне питання може бути першою поразкою Росії на окупованому півострові.

- Або вони зазнають санкцій, і північний сусід втратить одне з основних видовищ – футбол, і це може зіграти свою роль у невдоволенні владою. Або вони змушені будуть піти з півострова, принаймні у футбольному вимірі, і це буде перемога, яку неможливо переоцінити, - вважає Федоров.

Позицію ФФУ він оцінює як слабку. Українські функціонери не проявляють ініціативи, не тиснуть, не обурюються пропущеними строками прийняття рішень щодо санкцій. Його підтримує Щелкунов.

- Учора була зустріч УЄФА та російської сторони з приводу кримського питання, вже навіть без запрошення української сторони. Ми зателефонували у ФФУ і питаємо: "Шановні, а там зустріч у Ньоні, ви в курсі взагалі, вам там нормально сидиться?". А вони кажуть: "А нас туди не кликали", - розповідає Євген. Він також дозволяє собі трохи песимізму: - очевидно, якщо вчора була зустріч, то нічого хорошого вони після зустрічі з росіянами не привезуть.

Через півгодини співу футбольних пісень до вболівальників підійшов працівник Адміністрації. Запитавши, хто старший, повідомив, що з ультрас хоче поспілкуватися президент, і він буквально зараз під’їде.

- Ви ж тільки поводьтеся пристойно, - повагавшись, додав чиновник.

Коли Порошенко підійшов до ультрас, його вмить обступили. Охорона відразу приготувалася звичними рухами плечима трохи відтиснути хлопців, але президент заспокійливо їх стримав: "Нічого-нічого, все добре". Привітались.

- У вас сьогодні зустріч із Платіні, - відразу окреслив Щелкунов предмет інтересу присутніх. - Так, у мене зустріч із Платіні об 11-й годині в Адміністрації, - підтвердив Порошенко. - Крим ми не здамо. Будуть приємні сюрпризи, вам про це повідомлять. Хотів просто зустрітися з вами і подякувати, що ви такі великі молодці. Я вам обіцяю, що Крим буде українським і кримські футбольні зони залишаються за Україною.

Кілька людей звернули увагу Порошенка на необхідність домогтися санкцій УЄФА для Росії.

- Наша позиція абсолютно жорстка. Я можу не зустрічатися з Платіні, але це буде не ввічливо. І я можу зустрітись – і довести нашу позицію. Правильно?



"Правильно", - погодилися присутні. Подякували за зустріч і попрощались. Президент потиснув присутнім руки і попрямував до Адміністрації під супровід найвідомішої пісні ультрас про Путіна, яку, не змовляючись, весело завели присутні.

А вболівальники збились у гурт підбивати підсумки. Зійшлися на тому, що позиції з цього питання, судячи зі слів Порошенка, у вболівальників і президента однакові, і він має кращі, ніж фанати, засоби переконання, аби донести ці позиції до президента УЄФА.

- Ну що, несподіваний результат, - підсумував Щелкунов. – Це навіть краще, ніж поспілкуватися з Платіні.

На запитання, чи переконали їх слова Порошенка, чи не думають вони, що їх просто таким чином заспокоїли, фанати резонно зауважують: висновки робитимуть не зі слів, а зі справ.

- Президент публічно пообіцяв, що не здаватиме українські інтереси. Це важливо. Матимемо змогу побачити, як він втілить ці слова, - переконаний Худолєєв.

Як повідомляє президентський сайт, на зустрічі з Порошенком Мішель Платіні повідомив, що УЄФА створив робочу групу з кримського питання. Платіні сказав Порошенкові, що остаточне рішення буде ухвалено на засіданні керівництва УЄФА в Лозанні 4 грудня.