Коротке інтерв’ю з представником Вереса
12 березня 2018
Динамо - Верес 1:0 (11.03.2018). Прем’єр-ліга. Тур 23


Розпочалось третє коло чемпіонату і ми вирішили після кожного туру робити коротенькі інтерв’ю з представниками двіжів Прем’єр-ліги по результатам уїкенду. Сьогодні на запитання відповідатиме олдовий фанат рівненського Вереса і представник Чорного сектору, Ігор.

- І так, запитання, яке цікавить багатьох наших читачів: що сталось з Чорним сектором? В Другій і Першій лігах ви були одними з самих активних двіжух, а після виходу в ПЛ різко щось змінилось. Я розумію, двіж ігнорує домашки у Львові, але виїзна активність у вас теж не дуже... 90 носів в матчі проти Карпат і 16 в Одесі, в решті матчів на виїздах всього кілька чоловік, чому так?

Зміна поколінь - це перша причина. Ми проходили через це і у 90-х. Багато хто шукає кращої долі в інших містах та країнах, дехто по різних причинах відокремився від двіжу. Молоде покоління росте повільно, але впевнений, що найкращі часи попереду. Звісно і те, що команда не може грати у рідному місті, є теж причиною спаду. Але все зовсім не так погано, як може здаватись зі сторони. Основа двіжу збережена і активно працює над амбітними планами, що обов‘язково будуть втілені у життя найближчим часом. «Чорний Сектор» живий і кількостні показники - то справа часу.

І насправді багато хто з тих, що мешкають зараз поза межами Рівного, активно включені у справу. У сучасному світі місце твого проживання вже не має такого значення, як раніше. Вважайте, що ми взяли невеличку паузу з великими перфами та масовими виїздами. Але усе ще повернеться. Впевнений.

- Вчора на гостьовому секторі НСК я не помітив банерів Чорного сектору, але точно знаю, що ти був на матчі. Скільки ультри взагалі пробило виїзд до Києва?

14 представників ЧС було сьогодні на матчі у Києві. Скажу, що банери були з нами, але було прийняте рішення не розвішувати їх і мовчки споглядати за грою. Коментувати рішення не буду, але на все є свої причини.

- Окрім вас на гостьовому було ще більше сотні прихильників Вереса, які поводили себе досить гучно протягом всього матчу. Час від часу ми постимо фотографії цього сектору у Львові, також іноді вони пробивають виїзди, і кожен раз у ФБ розгортається жвава дискусія під цими знімками - вони ображаються, коли їх називають кузьмою і пишуть, що катають матчі за власний кошт. Хто ці люди і яким чином це все працює?

Я б їх назвав активною кузьмою. Все ж таки їхні погляди на підтримку команди далекі від ультрас. Але вони ніяким чином з ультрас себе і не асоціюють. Не думаю, що саме клуб був ініціатором їх створення, але він їх активно підтримує. Я поважаю їхній ентузіазм і нічого поганого в цьому не бачу, але наші погляди та шляхи трохи різні. На рахунок того, як це працює - не дуже цікавився нюансами їхніх виїздів та усім іншим. То ж не хочу вводити читачів в оману. Єдине, що хочу сказати. Я сподіваюсь, що рано чи пізно ми отримаємо стадіон у Рівному. І дуже хочеться бачити його трибуни максимально заповненими активними людьми, для яких Верес і його червоно-чорні кольори це трохи більше, ніж просто можливість піти на футбол. Я сподіваюсь, що завдяки усім тим, хто буде присутній на стадіоні, ми зможемо створювати неймовірну червоно-чорну атмосферу.

- Які у вас стосунки з клубом на даний момент? Те, що клуб активно підтримує активну кузьму говорить про те, що Верес намагається створити альтернативу неконтрольованим і "проблемним" фанатам?

Стосунки з клубом наразі нормальні. У нас налагоджений постійний діалог, але це абсолютно не означає того, що керівництво клубу хоч якось намагається впливати на нас. Навпаки, їм цікавий наш досвід та наші погляди на те, як має розвиватись клуб у майбутньому. Тобто ні про яку альтернативу нам мова не йде. Навпаки. І є ціль зробити максимально включеними у процес вболівання усіх, хто буде присутнім на майбутній головній арені нашого міста. Гарні приклади для цього існують.

- Як просуваються справи зі стадіоном в Рівному? Щось таки будують, чи нас розвели як кошенят? Бачив ви створили якусь ініціативу "Червоно-чорні очі". На твою думку це справді пришвидшить процес будівництва?

Про стадіон. Наразі завершується паперовий процес. Ми намагаємося максимально слідкувати за ситуацією, тобто можемо запевнити усіх, що панікувати не потрібно. А наша ініціатива «Червоно-Чорні Очі» дасть змогу кожному користувачу мережі слідкувати за ходом будівництва та у разі потреби задавати питання замовникам. Впевнений, що це допоможе.

- Не так давно почала формуватись така собі фанатська коаліція Динамо Київ - Дніпро - Карпати - Жальгіріс - Гомель - Динамо Тбілісі. Всі 6 двіжух активно спілкуються між собою, хтось більше хтось менше. І наскільки я розумію, фанати Вереса пробують стати частиною цього всього, ви вже не раз були на фанатських турнірах в Литві та Грузії. А як просувається спілкування з першою трійкою? Які у вас стосунки з киянами, Дніпром та Карпатами?

Дружні стосунки рівнян з представниками Жальгіріса мають давню історію. Бере вона початок ще з 90-х років минулого століття. Ми бували на матчах збірної Литви у Вільнюсі та зустрічались із литовцями в Україні. Декілька років тому я зустрівся зі Сторасом. Було цікаво згадати старі часи. Тоді то і прийшла до голови ідея щодо участі рівненської команди у одному з фан-турнірів, що вже багато років організовує Сторас у різних містах Литви. Взимку 2017-го нам вдалося реалізувати цю ідею. Взагалі знання та повага до традицій двіжу, рідного клубу та нашого краю в цілому є однією з основних ідей, навколо яких і формується «Чорний Сектор». Але подібні турніри дають змогу не тільки підтримувати, чи відроджувати історичні стосунки, але і налагоджувати нові. Яскравий приклад цього - нинішні відносини із представниками тбіліського «Динамо». Наші хлопці вже мали змогу відвідати матчі грузинського чемпіонату, а на секторі «Динамо» неодноразово з’являвся банер на підтримку народності «Вереса». Щодо стосунків із представниками української ультрас-сцени, то вони скоріш існують на особистому рівні. До речі, я особисто пам’ятаю і поважаю багатьох киян, з якими ми мали змогу зустрічатись ще на початку 90-х років. Те саме можу сказати і про представників «Дніпра» та «Карпат». А на рахунок можливої коаліції - час покаже.

- І останнє запитання: як тобі нинішні результати Вереса? Менше року тому команда лише за дивним збігом обставин опинилась в ПЛ, а зараз вже зайняла місце в першій шістці. Як думаєш, які шанси Вереса на єврокубки?

Ну десь за два роки маємо виграти Лігу Чемпіонів. Жартую. Насправді участь «Вереса» у єврокубках була однією з наших заповітних мрій у 90-х роках. Але після короткого злету команда не давала нам більше приводів навіть мріяти про це. Зараз ми знаходимось дуже близько до того, щоб перетворити мрію на реальність. Але я вважаю, що перший єврокубковий домашній матч ми маємо зіграти тільки на рідному стадіоні, що запалає червоно-чорними кольорами і влаштує несамовиту підтримку рідному клубу. Я вірю в це. То ж ми готові трохи зачекати...