Вже на стадії 1/16 Металіст розпрощався з Лігою Європи, хоча, відверто кажучи, шансів у харківської команди було небагато. Київське Динамо впевнено крокує далі і вже через тиждень проведе першу гру проти Мансіті. Разом з жовто-синіми покинули турнір і кілька клубів з дуже сильною підтримкою, зокрема Аріс, Лех і Штутгарт - саме фане цих клубів були найбільш помітними на цій стадії розіграшу.
У суботу відбувся найочікуваніший матч для фанатів усієї Болгарії - дербі Софії Левськи - ЦСКА. Обидва клуби провели марші перед матчем. На грі фанати Левськи продемонстрували грандіозне пірошоу з димів, а також підрізані банери супротивників. Для вболівальників ЦСКА матч закінчився достроково через запалені і кинуті на доріжки фаєри. Усіх фанатів армійців вивели зі стадіону.
Черговий футбольний тиждень приніс багато цікавих матчів. Огляд подій грецького дербі Олімпіакос - Панатінаїкос, де господарі перетворили свій стадіон на пекло за допомогою піротехніки, принципових протистоянь Сент-Етьєна та Марселя, Дженоа та Сампдорії, відкриття нового стадіону у Гдині та матчів чемпіонатів Австрії, Швейцарії та Німеччини до вашої уваги.
Два з найбільших сербських фанатських угрупувань, "Деліє" та "Гробарі", за підтримки інших менш потужних, підписали річну угоду про ненапад і співробітництво, яка передбачає негайне припинення всіх конфліктів та зміну нинішньої влади! Причиною цього рішення був вирок за вбивство прихильника Тулузи, Брайса Татона, після чого 12 прихильників Партизана були засуджені...
Останній футбольний тиждень перед початком єврокубків приніс багато цікавого. Перший тур після зимової перерви досить потужно провели швейцарські Янг Бойз та Цюріх, багато піротехніки від австрійських Аустрії та Рапіда, модульні шоу Штурма, німецького Майнца та французького Сент-Етьєна, шоу зі свічок Кайзерслаутерна і великі пірошоу грецьких Панатінаїкоса та Аріса.
Спекотним видалось святкування юбілею сплітського клубу, яке поступово переросло в товариську зустріч між Хайдуком і пражською Славією. Вщент заповнений стадіон створював неймовірну атмосферу, а на початок матчу було підготовано модульне шоу на весь стадіон. Написи з червоно-синіх плашок говорять самі за себе - Хайдуку виповнилось 100 років!
Хайдуку Спліт виповнюється 100 років! Клуб був заснований 13.02.1911. в місті Прага групою студентів зі Спліта і зіграв важливу роль в культурі міста та історії. Угрупування фанатів Хайдука Torcida було засноване в 1950 році, що робить їх найстаршими прихильниками футбольного клубу в Європі. Святкування розпочалося за декілька днів до 13.02.2011. Фани прикрасили все місто прапорами та графіті.
Спекотним виявився уїкенд в Німеччині не зважаючи на те, що найцікавіший матч (Гамбург - Санкт-Паулі) було відмінено через несприятливі погодні умови. Але і без цієї гри було на що подивитись: Рурське дербі Боруссія - Шальке, дербі Берліну Герта - Уніон зібрало 70-тисячний стадіон... і це друга ліга Німеччини! В самомсу Гамбурзі і без футбольного поєдинку не обійшлось без заворушень, 45 чоловік затримано.
Остання велика порція фотографій цього року... В принципі є що подивитись, чудовий виїзд фанів Леха в Австрію, Хайдука до Бельгії і Боруссії в Іспанію, багато піротехніки на трибунах, не обійшлись без піро і всі три українські клуби. Чудові шоу від Аріса і Левські, Рапід в Стамбулі і втрачені банери росіян - одним словом дивіться уважно.
Цього тижня всі з таким напруженням спостерігали за подіями в Росії, що футбол явно відійшов на другий план. А тим часом Шахтар пішов на зимову перерву, в матчі з Брагою багато помаранчево-чорних одягли новорічні шапки. Фанати Спартака спробували зірвати матч в Словаччині, багато піротехніки, вибіги на поле, бійки з правоохоронцями, і все це щоб привернути увагу ЗМІ до смерті Єгора Свірідова.
Більшість європейських чемпіонатів вже пішла на зимову перерву, але єврокубкові баталії лише наближаються до вирішальних матчів. Європу замело снігом і багато матчів грались при сильному морозі, але це не завадило фанам приїхати на дальні виїзди і демонструвати голі торси. Де дійсно було гаряче, так це в столиці Швейцарії, і господарі і гості з Штутгарта спалили дуже велику кількість піротехніки.
Мінус десять і крижаний вітер. Нічого не значуща гра. Слабкий суперник. Це все - про матч з "Крильями Совєтов", який у результаті зібрав повний стадіон. Справа в тому, що на цій грі фанати збиралися привітати "Зеніт", який по праву завоював разом з ними золото чемпіонату. До великого свята і готуються серйозно. Протягом тижня в спорт-барі СБГ-25 збирали нарізаний папір від всіх бажаючих.
Вся Європа цьоо тижня активно обговорювала дві події, що стались в 5-му турі Ліги Чемпіонів - бійку фанатів Спартака зі стюардами в підтрибунних приміщеннях Лужників і події навколо матчу Аякс - Реал: в аеропорту у іспанців відібрали цілий арсенал, бейсбольні бити, мотоциклетні шоломи, але це не завадило фанам Реала влашувати бійки в Амстердамі.
Підходить до завершення чемпіонат Росії, вже відомий чемпіон і вже скоро команди підуть на зимову перерву, та в передостанньому турі відбувся один з найбільш очікуваних в фанатських колах поєдинок - московське дербі, щоправда пройшло воно не в Москві, а в Хімках, на чому наполягли номінальні господарі. Спочатку Спартаку виділили всього 2000 місць...
Таких матчів як Рапід - ЦСКА Софія і Хайдук - Зеніт фанати по всьому світу чекали з нетерпінням, але грандіозних сутичок в місті так і не сталось, натомість фотографії з трибун вийшли те що треба. Українські клуби виглядали дуже непогано, але до нам ще далеко до того щоб організовувати шоу на весь стадіон, як це зробили болгари, чи вивозити 9 тисяч на виїзд як дортмундська Боруссія.
В даному звіті ви не побачите навіть натяку на використання піротехніки, тим не менш фани багатьох клубів яскраво підтримували своїх улюбленців, зокрема варто відзначити шоу модулі Копенгагена, Мілана і Партизана. Фани Спартака і Шальке дуже непогані кількості вивезли на стадіон суперника, та й інші клуби без підтримки з трибун не залишались...
Фанати всіх трьох українських клубівв Лізі Європи провели чудові матчі в минулий четвер, а тим часом на європейській ультрас-сцені також було гаряче - виїзди Леха в Манчестер і Рапіда в Софію достойні окремою уваги, також незабутнім був матч в Петербурзі, також показали справжній рівень фанати Аріса, неочікувано підготувались до матчу фани італійського Наполі.
Багато сутичок з поліцією, підрізані банери і піротехніка і дуже великі групи фанів на виїздах - це стосується як Ліги Чемпіоні, так і Ліги Європи цього тижні. Зараз до Вашої уваги фотозвіт з матчів вівторка і середи - 7000 датчан на виїзді в Барселону, хороший виїзний склад Мілану і Вердера, Клужа, Осера і Партизана. Симпатична хореографія ві Твенте і запоротий перф Спартака.
Всі фанати в Польщі з нетерпінням чекали цього матчу, навіть більше ніж гравці обох клубів, через те, що фанати Відзева відібрали один з варшавських банерів. Поліція зробила все можливе, щоб полотно не потрапило на стадіон. Кількість парканів та загорож, які були встановленні на трибунах у п’ятницю, підтвердили наміри правоохоронців.
Ще до початку зустрічі сербські фанати напали на автобус своєї національної команди - в нього були кинуті камені і фаєри. Травму отримав воротар Стойкович - тому він навіть не перебував на лаві запасних. Фанати пошизіли на центральній площі Генуї, а на самій грі влаштували безлади укупі з банерами про Косово, піротехнікою, спаленням албанського прапора.
Це був матч, яких на стадіоні Легії ще не було. Гравці Легії вперше в історії зіграли з ФК Ден Хаг, і доходи від цього шоу були призначені для однієї людини - для Войтека, фаната Легії, який більше 20 років тому започаткував дружбу між фанатами обох клубів, а зараз пересувається на інвалідному візку і потребує складну операцію, яку можуть зробити лише в США.
Під девізом "підтримка фан-культури" (Erhalt дер Fankultur) німецькі ультрас зустрілися в Берліні суботу 9 жовтня для протесту проти репресій фанатів. Ультрас-групи команд Кайзерслаутерн, Кельн, Уніон Берлін, Майнц 05, Боруссія Дортмунд, Айнтрахт, Баварія, Санкт-Паулі, Гамбург, Герта, Ганновер 96, Динамо Дрезден, Вердер - лише невелика частина тих, хто був представлений у Берліні в цей день.
Останнім часом ситуація на трибунах Білорусі була дуже і дуже негативною - міліція порушувала усі можливі права людини. Жорстокий шмон на всіх іграх, дуже серйозні покарання за піротехніку і такі речі, як заборона вийти з сектору в туалет були в порядку речей. Доповнювалось це все публікаціями в ЗМІ проти фанатів, преса постійно звинувачувала футбольних вболівальників у багатьох "гріхах".
Фанати Руху вирішили протестувати проти керівництва клубу і не підтримували свою команду перші 45 хвилин матчу. На секторі господарів було порожньо, жодних банерів - тільки текстівки у знак протесту - "передачі, кубки, квитки, трансфери - де гроші чорт забирай !!!", "порожні трибуни – порожня каса, прихильники та фанати вам до дупи "...
І шиза, і дими з прапорами, і фаєри та хореографія з модулями... все це було лише увертюрою концерту для фанів Црвени Звезди, який відбувся одразу після гри. Але спочатку пару слів про гру. Велика текстовка висіла на даху Північної трибуни "Востани Сербие давно си заспала" (Повстань Сербіє, давно ти спиш). На початку матчу було запалено кілька димів.